Tukkoisen nenän hoito ja syyt nenän tukkeutumiseen

Selvitä syyt ja hoida tukkoinen nenä kuntoon – Tällä yksinkertaisella keinolla helpotat oloasi ja parannat vastustuskykyäsi

Onko nenäsi tukossa? Vaivaavatko kuivat ja kutisevat limakalvot? Nuhan ja nenän turvonneiden limakalvojen hoito alkaa nenän kosteutuksesta. Limakalvojen hoitaminen helpottaa myös siitepölyallergiaa.

Onko nenäsi tukossa? Tällä yksinkertaisella keinolla helpotat oloasi ja parannat vastustuskykyäsi. Lue lisää!

Hengittäminen on vaikeaa ja koko pää tuntuu olevan täynnä räkää. Tuttu tunne? Tämä jokatalvinen vitsaus väsyttää ja ärsyttää, ja se häiritsee niin yöunia kuin työpäiviäkin. Onneksi tukkoinen nenä voidaan saada kuntoon. Kun röörit ovat jälleen auki ja ilma kulkee normaalisti, elämä muuttuu taas nautittavaksi.

”Huolellinen kosteutus on olennainen osa tukkoisen nenän hoitoa. Kosteuttava nenäsumute A-Vita Hydra+ sisältää vitamiineja ja luonnollista hyaluronihappoa, jotka voitelevat ja hoivaavat nenän herkkiä limakalvoja. Kosteuttamisen jälkeen nenän paraneminen voi alkaa,” keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Klaus Tamminen kertoo.

 

Miksi nenä on tukossa?

Nenän tukkoisuus johtuu yleensä siitä, että nenän limakalvot ovat turvonneet. Siksi hengittäminen on hankalaa – olo on raskas ja nenä tuntuu kipeältä.

Limakalvojen turpoaminen johtuu yleensä joko bakteerien tai viruksen aiheuttamasta infektiosta tai allergeenin aiheuttamasta tulehduksesta. Infektio tai tulehdus vaurioittaa nenän limakalvot ja saa ne tuottamaan limaa. Tällöin limakalvot turpoavat ja tuottavat vielä lisää limaa, jolloin tukkoisuutta ei voi enää välttää.

”Räkä saadaan pois niistämällä, mutta tärkeintä olisi korjata vaurioituneet limakalvot. Kuivat limakalvot oireilevat todella ikävällä tavalla”, Tamminen sanoo.

Kuinka saada tukkoinen nenä auki?

Kuinka sitten saada tukkoinen nenä auki? Joskus tukkoisuus voi johtua ihan vain siitä, että limakalvot ovat erittäin kuivat kylmän ja kuivan talven keskellä.

Jos tukkoinen nenä johtuu tavallisesta flunssasta, se paranee sairastamalla. Oloa voi helpottaa limakalvoja väkisin supistavalla eli nenää avaavalla suihkeella, joka ei kuitenkaan nujerra flunssaa aiheuttavia viruksia. Avaavaa sumutetta saa käyttää ohjeistuksen mukaan vain lyhyen aikaa, sillä muuten helpotus muuttuu riippuvuudeksi.

Avaavan suihkeen yhteydessä on erityisen tärkeää jatkaa kosteuttavan nenäsumutteen käyttöä.

”Avaava valmiste kuivattaa nenän limakalvoja ja saa nenän lopulta entistä enemmän tukkoon, ellei valmisteen yhteydessä käytetä kosteuttavaa nenäsumutetta”, Tamminen varoittaa.

Nenän tukkoisuus helpottaa, kun nenää on kosteutettu tarpeeksi ja flunssa on ohi.

Miten ennaltaehkäistä flunssaa?

Flunssaa ja nenän tukkoisuutta voidaan ennaltaehkäistä pitämällä nenän limakalvot kosteina ja joustavina läpi talven. Kun limakalvot ovat kosteat, ne ovat parhaassa mahdollisessa iskussa vastustamassa pakkasta ja lämmityksen aiheuttamaa kuivaa huoneilmaa.

Vitamiineja ja markkinoiden ainoana hyaluronihappoa sisältävä kosteuttava nenäsumute A-Vita Hydra+ auttaa parantamaan nenän limakalvojen vastustuskykyä. Avuksi flunssan torjumiseen voidaan ottaa kosteuttavan nenäsuihkeen lisäksi myös nenän huuhtelu suolaliuoksella. Ensin tukkoinen nenä huuhdellaan nenäkannun avulla, jotta limakalvoilta saadaan puhdistettua ylimääräiset eritteet. Tämän jälkeen nenään suihkautetaan kosteuttavaa nenäsumutetta, joka vaikuttaa paremmin puhdistetuilla limakalvoilla.

”Kesälämpimällä nenän limakalvot ovat yleensä kosteat ja joustavat, mutta talven kylmällä ja kuivalla säällä ne kuivuvat, karstoittuvat ja muuttuvat oikeaksi kyntöpelloksi. Silloin nenää kosteuttavan vitaminoidun valmisteen käyttäminen on ensiarvoisen tärkeää”, Tamminen vinkkaa.

Aloita jo nyt valmistautuminen kevään siitepölykauteen

Nenän kosteuttamisella ja limakalvon vaurioiden korjaamisella voidaan helpottaa myös siitepölyallergiasta ja muista allergioista kärsivien oireita. Eli jos huolehtii nenän limakalvojen kosteuttamisesta jo talvella, silloin ennaltaehkäisee parhaalla mahdollisella tavalla siitepölyoireita keväällä.

Allergikkojen nenä nimittäin tukkeutuu, kun talven jäljiltä nenän limakalvot ovat vaurioituneet, kuiva ja karstainen nenä vetää puoleensa allergian aiheuttajia. Silloin myös katupölyn seassa lentävät hiekanmurut voivat saada kuivan limakalvon rikki. Kun nenän limakalvot saadaan kosteutettua, suojaavat ne paremmin kantajaansa.

Kun nenän limakalvot ovat kunnossa, tarvitaan väsymystä aiheuttavia allergialääkkeitäkin, kuten antihistamiineja vähemmän.

”Koivuallergiasta kärsivien suomalaisten kannattaa aloittaa nenän huuhtelu ja kosteuttaminen A-Vita Hydra+ -sumutteella samaan aikaan rairuohon kylvämisen kanssa. Nenäkannun säännöllinen käyttö ja sen jälkeen tehtävä nenän kosteuttaminen auttavat myös astmasta kärsiviä voimaan paremmin. Toimenpiteillä voidaan myös ehkäistä toistuvia poskiontelotulehduksia”, Tamminen kannustaa.

Näin saat tukkoisen nenän auki:

  1. Kosteuta nenän limakalvoja vähintään kerran päivässä
    Nenän kuivat limakalvot ovat yleinen syy tukkoiseen nenään. Kosteuta nenän limakalvoja vähintään kerran päivässä hyaluronihappoa ja vitamiineja sisältävällä valmisteella, kuten A-Vita Hydra+ -nenäsumutteella. Valmiste voitelee ja kosteuttaa nenän limakalvoja ja saa ne joustaviksi. Huuhtele nenä keittosuolaliuoksella ennen sumutetta, jotta saat puhdistettua limakalvot.
  2. Muista kosteutus avaavien lääkkeiden yhteydessä
    Jos olet lähdössä lennolle tai sinun on jostain muusta syystä nopeutettava tukkoisen nenän avautumista, voit käyttää limakalvoja väkisin supistavaa eli nenää avaavaa sumutetta kuuriluonteisesti. Muista noudattaa valmisteen ohjetta, äläkä käytä tuotetta liian pitkään. Avaavan nenäsumutteen yhteydessä on tärkeää jatkaa kosteuttavan nenäsumutteen käyttöä, sillä avaava valmiste kuivattaa nenän limakalvoja entisestään.
  3. Ennaltaehkäise kuivuutta läpi vuoden
    Jotta voit ennaltaehkäistä nenän tukkeutumista jatkossa, pidä nenän limakalvot kunnossa. Paras tapa hoivata nenän limakalvoja on puhdistaa ne suolaliuoshuuhtelulla esimerkiksi nenäkannun avulla, jonka jälkeen voidaan käyttää kosteuttavaa nenäsumutetta. Nenän kosteuttaminen on tärkeää varsinkin syksyn kylmillä säillä ja talven pakkasilla, jolloin nenä karstoittuu helposti ja voi jopa verestää. Kosteat ja joustavat limakalvot ennaltaehkäisevät nenän tukkeutumista ja flunssaa.

Lähteet:

Keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Klaus Tammisen haastattelu
A-Vita® Hydra+ -pakkausseloste