Nenäkannu kuivan nenän ja nuhan hoidossa

Nenän huuhtelu kosteuttaa ja puhdistaa limakalvoja

Huuhtelu kosteuttaa nenän limakalvoja, poistaa epäpuhtauksia ja eritteitä sekä parantaa nenän sisäpintaa peittävien värekarvojen omaa puhdistustoimintaa (1).

Lue myös: Kuiva talvi-ilma kurittaa suomalaisten neniä

Nenän huuhtelu keittosuolaliuoksella on suosittu nenän hoitokeino, sillä helppo, edullinen ja lääkkeetön. Se vaikuttaa monella eri tavalla, sillä nenän huuhtelulla sekä kosteutetaan kuivaa nenää että ennaltaehkäistään ja lievitetään nuhan oireita (1). Sitä suositellaan lisäksi nenäleikkausten jälkihoidossa (2).

Ohjeet nenähuuhtelun keittosuolaliuoksen tekemiseen kotona

Nenähuuhtelussa käytetään keittosuolaliuosta, jonka suolapitoisuus jäljittelee kehon omaa suolapitoisuutta (0,9 % natriumkloridi) ja joka siten ei ärsytä limakalvoja (2). Liuosta voi ostaa apteekista valmiina, mutta sen voi helposti myös valmistaa itse:

 1. Keitä litra vettä.
 2. Jäähdytä vesi kädenlämpöiseksi, jolloin se vastaa suurin piirtein kehon omaa lämpötilaa.
 3. Lisää veteen yksi ruokalusikallinen suolaa. Jos suolaa on liikaa tai liian vähän, voi se tuntua kirvelynä limakalvoilla.

Huuhtelun lisäksi nenän limakalvoja voi hoitaa apteekista saatavilla tuotteilla kuten A-vitamiinia sisältävällä nenäsuihkeella, –tipoilla tai –voiteella (2).

Hoitavia tuotteita kannattaa käyttää vasta huuhtelun jälkeen, jotta valmisteiden hoitavat ainesosat pääsevät paremmin vaikuttamaan puhtaammalla limakalvolla.

Lue myös: Miten A-Vita Plus vaikuttaa nenäni terveyteen?

Miten käytän nenäkannua oikein?

Nenäkannu on olennainen apu huuhtelussa, ja huuhtelu on tärkeä tehdä oikealla tekniikalla.

Ohjeet nenäkannun käyttöön:

 1. Käytä nenän huuhteluun siihen tarkoitettua, apteekista saatavaa nenä- eli Sarvikuonokannua®.
 2. Huuhtelun aikana päätä kallistetaan ja vesi kaadetaan ylemmän nenäkäytävän kautta sisään. Hengitä samalla suun kautta.
 3. Käytön jälkeen nenäkannu tulee puhdistaa huuhtelemalla vedellä ja kuivaamalla se huolellisesti. Kannun steriloimiseksi sen voi laittaa kahdeksi minuutiksi mikroaaltouuniin pesun ja kuivauksen jälkeen.
 4. Kannun mukana tulevista käyttöohjeista saa tarkat ohjeet.

Tutustu myös muihin nenänhoitovinkkeihimme!

Nenäkannua voi käyttää päivittäin

Kannun käyttötiheys on hyvin yksilöllistä, mutta yleensä kerran päivässä suoritettu huuhtelu auttaa merkittävästi ärsytystilojen aikana.

Pienille lapsille nenäkannun käyttö voi olla epämieluisaa. Yli 2-vuotiaille lapsille nenäkannun käyttöä kannattaa kuitenkin kokeilla, jos lääkäri on sitä suositellut (4).  Nenäleikkausten jälkihoidossa suosituksena on huuhtelu useammin: 3–4 kertaa vuorokaudessa 2–4 viikon ajan (2).

Nenää ei kannata kuitenkaan huuhdella turhan usein, sillä liiallinen käyttö saattaa vahingoittaa nenän limakalvoja ja aiheuttaa toistuvia nenäverenvuotoja (1).

VIITTEET:

 • Numminen, J: Allerginen nuha, Duodecim 2017; 133: 473
 • https://hoito-ohjeet.fi/OhjepankkiSATSHP/Nen%C3%A4huuhtelu.pdf
 • Shargorodsky J, Lane A: What is the best modality to minimize bacterial contamination of nasal saline irrigation bottles? Laryngoscope 2014; 125: 1515
 • https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm316375.htm