Poskiontelo­tulehduksen hoito kotona

Poskiontelotulehduksen ja flunssan kotihoito Näin lievität tulehdusoireita ja saat nenäontelot kuntoon

Pitkittyikö flunssa ja iskikö poskiontelotulehdus? Moni ei tiedä, että kosteuttava nenäsumute on oiva kotihoitokeino poskiontelotulehduksen hoitoon. Nenän säännöllinen kosteuttaminen voi myös auttaa katkaisemaan poskiontelotulehduskierteen.

Poskiontelotulehdus on ikävä vaiva, joka on usein seurausta pitkittyneestä flunssasta. Flunssan aiheuttava virus leviää nenässä ja aiheuttaa tulehduksen myös poski- ja otsaonteloiden limakalvoilla. Tavallisimmin bakteeritulehdus alkaa noin viikon tai kymmenen päivän päästä ensioireista.

”Nenäkäytävämme on normaalisti nenän tyhjennysviemäri. Kun se on ahtautunut ja poskiontelot eivät pääse tyhjenemään, seurauksena on tulehdus”, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Klaus Tamminen kertoo.

Mitkä ovat poskiontelotulehduksen oireet?

Poskiontelotulehduksen oireita ovat nenän tukkoisuus, usein paksunkin liman valuminen nenästä, paineen tunne poskipäissä ja hajuaistin heikkeneminen. Kipu tai paineen tunne onteloiden kohdalla on kovempi kuin flunssan alussa.

Kun kääntää pään alaspäin, pingotuksen tunne poskipäissä on tuntuva. Poskien painaminen voi lisätä kipua entisestään. Kipua voi tuntua lisäksi myös yläleuan hampaissa tai silmäkuopissa.

”Poskiontelotulehduksessa paineen tunne voi olla todella ikävä”, Tamminen sanoo.

Toisaalta useita viikkoja kestävä ja aamuun painottuva lohkeileva yskä voi olla jopa ainoa oire pitkittyneestä ja kroonisesta poskiontelotulehduksesta. Yskä johtuu siitä, että lima valuu ja kuivuu yöllä nieluun.

Poskiontelotulehduksen hoito

Miten poskiontelotulehdusta tulisi sitten hoitaa? Nykyään poski- ja otsaontelotulehduksiin ei juuri määrätä antibiootteja taudin alkuvaiheessa, sillä tulehduksen taustalla on usein virus. Ylimääräisiä antibiootteja ei muutenkaan suositella. Tauti on kuitenkin ikävä, ja paineen tunne poskissa voi olla melkoinen.

Kotikonstina poskiontelotulehduksen hoidon tueksi käy erinomaisesti vitamiineja ja hyaluronihappoa sisältävä A-Vita Hydra+ -suihke, joka kosteuttaa nenän limakalvoja.

”Useissa tutkimuksissa on todettu, että säännöllisesti käytettynä nenään suihkutettava hyarulonihappo lievittää tukihoitona nenän ja sivuonteloiden sairauksista aiheutuvia oireita, kuten nenän tukkoisuutta, aivastelua ja vuotoa”, Tamminen kertoo.

Poskiontelotulehdusten lisäksi hyaluronihappo soveltuu tukihoidoksi muihinkin ylähengitystieinfektioihin, kuten kroonisiin välikorvan ja kitarisojen tulehduksiin. Hyaluronihapon käytön on myös havaittu vähentävän oireiden uusiutumista esimerkiksi toistuvissa korvatulehduksissa.

Voiko poskiontelotulehduksia ehkäistä?

Paras tapa vähentää ja jopa välttää ylähengitysteiden tulehduksia on pitää nenän limakalvot kunnossa. Terveet limakalvot ovat ehjät, kosteat ja joustavat ja näin suojaavat esimerkiksi epäpuhtauksilta. A-Vita Hydra+ -suihke kostuttaa ja eheyttää nenän limakalvoja niin, että ne ehkäisevät paremmin infektioiden kehittymistä ja suojaavat kantajaansa flunssalta.

”Toistuvista poskiontelotulehduksista kärsivien tulisi ehdottomasti hoitaa nenän limakalvot kuntoon, jotta nenän puolustussolut olisivat valmiina ehkäisemään tulehduksia”, Tamminen suosittelee.

A-Vita Hydra+ -suihketta kannattaa käyttää säännöllisesti varsinkin talvi- ja kevätkaudella, jolloin kylmä ja kuiva ulkoilma sekä katu- ja siitepöly laittavat nenän limakalvot koville. Suihkeen lisäksi nenää olisi hyvä hoitaa nenäkannulla. Nenän huuhtelu keittosuolaliuoksella irrottaa karstaa ja limaa sekä kostuttaa limakalvoja ja laskee niiden turvotusta.

”Kosteuttava suihke on ykköstuote myös niille, joiden poskionteloita on punktioitu tai mietitty, leikataanko heidän ontelonsa kroonisen poskiontelotulehduksen vuoksi. He saavat kosteuttavasta suihkeesta apua, kun limakalvot voivat paremmin” Tamminen kertoo.

Turvaudu avaaviin suihkeisiin vain hätätilassa – vaarana riippuvuus

Flunssan ja poskiontelotulehduksen pitkittyessä olo on todella raskas. Tukkoinen nenä aiheuttaa sietämättömän olon, jota avatakseen voisi olla valmis tekemään lähes mitä tahansa. Siksi tukalasta olosta kärsivällä on suuri houkutus saada helpotusta avaavista nenäsumutteista. Kun helpotuksen pääsee kokemaan kerran, siitä ei haluakaan enää luopua. Kyseessä on kuitenkin vakava ongelma, sillä limakalvoja väkisin supistavat eli nenää avaavat suihkeet aiheuttavat riippuvuutta, mikä lopulta johtaa limakalvojen entistä pahempaan kuivumiseen.

”Avaavia nenäsumutteita saa käyttää vain lyhytaikaisesti ohjeen mukaan. Nenästä tulee nopeasti oikea rikkinäinen kyntöpelto liiallisen avaavan suihkeen seurauksena. Avaavan nenäsuihkeen rinnalla on ehdottoman tärkeää jatkaa kosteuttavan nenäsuihkeen käyttöä”, Tamminen painottaa.

Hän kohtaa työssään usein potilaita, jotka eivät onnistu pääsemään eroon avaavasta nenäsumutteesta. Lääkenuha onkin jo ihan termi, ja sen tunnistaa siitä, että flunssan hoitoon tarkoitetut sumutteet alkavat aiheuttaa tukkoisuutta eli niin sanottua lääkenuhaa nenän limakalvoja turvottaen.

”Avaavien sumutteiden käyttö on vakava ongelma, ja jotkut ovat voineet käyttää jo vuosia avaavia sumutteita. Koukusta voi yrittää päästä eroon kosteuttamalla nenää kosteuttavilla suihkeilla, jotka eivät aiheuta tällaista riippuvuutta”, Tamminen kertoo.

Kosteuttavasta suihkeesta hyötyä myös muille erikoisryhmille

Poskiontelotulehduksista kärsivien lisäksi nenän limakalvojen kosteutuksesta on hyötyä astmaatikoille, jotka voivat saada lievennystä oireisiinsa, kun ylähengitystiet toimivat paremmin. Heidän lisäkseen nenän kosteutuksesta on selvää apua allergisesta nuhasta kärsiville.

”Monilla menee nenä tukkoon siitepölykaudella, mutta allerginen nuha voi vaivata myös ympäri vuoden”, kertoo allergologi Tamminen.

Tavallisimpia ympärivuotisen allergisen nuhan aiheuttajia ovat huonepöly, pölypunkit ja kotieläimet. Nuhan syynä voivat olla myös erilaiset työperäiset allergeenit, joista Suomessa yleisimpiä ovat kemikaalit, puupöly ja viljojen jauhot.

Nuhan lisäksi ympärivuotiset ärsykkeet voivat aiheuttaa oireilua myös nielussa, kurkunpäässä tai keuhkoissa.

Nenän kosteutuksella on erityinen merkitys kirurgisten toimenpiteiden jälkeen.

”Kun nenä on leikattu, voidaan riittävällä kosteutuksella ja ehjällä limakalvolla välttää nenään iskeviä infektiota. Siksi limakalvojen kosteuttamista ei missään nimessä saa unohtaa. Kosteuttava suihke on leikatun nenän limakalvoilla paljon parempi vaihtoehto kuin pelkkä nenän huuhtelu suolavedellä”, Tamminen muistuttaa.

Lue lisää kuinka huolehdit nenäsi terveydestä: Kuiva ja tukkoinen nenä vaivaa monia – Näin iso merkitys nenän limakalvojen hyvinvoinnilla on koko terveyden kannalta

Lähteet:

Keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Klaus Tammisen haastattelu
A-Vita® Hydra+ -pakkausseloste
Albano G, ym. Effect of High, Medium, and Low Molecular Weight Hyaluronan on Inflammation and Oxidative Stress in an In Vitro Model of Human Nasal Epithelial Cells. Mediators Inflamm. 2016;2016:8727289.
Casale M, ym. Hyaluronic Acid: Perspectives in Upper Aero-Digestive Tract. A Systematic Review. PLoS One. 2015 Jun 29;10(6):e0130637
Pignataro L, ym. Topically administered hyaluronic acid in the upper airway: A narrative review. Int J Immunopathol Pharmacol. 2018 Jan-Dec;32:2058738418766739.
Lumio, J. & Jalanko, Hannu. (2018). Duodecim: Sivuontelotulehdus.