Allergian hoito nenäsuihkeilla

Kortisonisuihke on tehokas mutta vaativa apu allergiaan

Allerginen nuha on yleinen vaiva suomalaisilla: Suomalaisista aikuisista noin 20 – 30 % sairastaa allergista nuhaa (1). Nuhan hoitoon on tarjolla monenlaisia keinoja. Tehokkain apu allergiseen nuhaan on kortikosteroidia eli kortisonia sisältävä nenäsuihke, joka säännöllisesti käytettynä voi ehkäistä myös allergisia silmäoireita.

Lue lisää allergisen nuhan hoidosta!

Kortisonisuihke on tehokas, mutta sen vaikutus alkaa hitaasti: Kortisonia sisältävä nenäsuihke alkaa vaikuttamaan usein vasta muutaman päivän kuluttua. Siksi sen käyttö tulisikin aloittaa ajoissa, mielellään jo pari viikkoa ennen kuin oireet yleensä alkavat. Varautumalla ajoissa voit välttää oireet kokonaan.

Varautumalla ajoissa voi välttää allergiaoireet kokonaan.

Onko kortsonia sisältävästä nenäsuihkeesta haittaa?

Kortisonin maine on kaksijakoinen. Kortisonivalmisteiden aiheuttamien haittojen vuoksi monia arveluttaa niiden käyttäminen. Klaus Tamminen, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri, vakuuttaa, että kortisoninenäsuihkeen käyttö – myös pitkäaikainen käyttö –  on turvallista. Tämä johtuu siitä, että nenäsuihke sisältää lääkettä hyvin pieniä määriä, jolloin haitatkin jäävät vähäisiksi.

Jos haittavaikutuksia kuten esimerkiksi nenän kuivumista tai verenvuotoa kuitenkin ilmenee, oireiden lievittäminen esimerkiksi öljypitoisella nenäsuihkeella tai nenätipoilla.

– Myös kromogligaattia tai antihistamiinia sisältäviä suihkeita voi kokeilla allergisten nenäoireiden hoitoon, Tamminen vinkkaa. Niiden teho on kuitenkin vähäisempi kuin kortisonisuihkeilla.

Allergian hoitaminen antihistamiineilla

Varsinaiset antihistamiinitabletit Tamminen säästäisi viimeiseksi allergian hoitokeinoksi, jota tulisi käyttää silloin, kun paikallishoitovalmisteilla ei saada riittävää tehoa.

Uudemmatkin antihistamiinilääkkeet voivat väsyttää tai aiheuttaa muita arkista elämää rajoittavia haittoja. Mahdollisten haittojen välttämiseksi kannattakin edes kokeilla ensin paikallishoitovalmisteita kuten nenäsumutteita.

Hoitava lääke ei auta, jos nenä on tukossa

Nenäsuihkeita ja -sumutteita on monenlaisia. A-Vita Plus -suihkeet ovat hoitavia sumutteita, ja ne olisi hyvä annostella hyvin puhdistettuun nenään: Kunnon niistäminen ja huuhtelu riittävät tähän. Lääkettä ottaessa kannattaa hengittää voimakkaasti sisään nenän kautta.

On myös varmistettava annostellessa, että lääke pääsee riittävän syvälle nenään, aina nenäontelon yläosaan saakka.

– Lähellä sierainta lääkkeestä ei ole mitään hyötyä. Kallis lääke on nenäliinassa, kun niistät seuraavan kerran, Klaus Tamminen huomauttaa.

Lääkkeen käytössä on myös hyvä ottaa huomioon oma elämänrytmi. Nenän voi huuhdella ja kosteuttaa heti aamusta heräämisen jälkeen. Noin puolen tunnin kuluttua nenän puhdistuksesta voi annostella kortisoninenäsuihkeen. Huuhtelu, voitelu ja kortisoninenäsuihke kannattaa toistaa taas illalla ennen nukkumaanmenoa.

– Suihkemainen öljyvalmiste toimii ehkä aamuisin paremmin kuin tipat, joilla on taipumus valua pois nenästä. Iltaisin suosisin tippoja tai runsaampaa suihkeen käyttöä, Tamminen vinkkaa.

Nenäkellon aikataulu:

Aamulla: Nenän huuhtelu ja kosteutus esimerkiksi öljyvalmisteella sekä kortisoninenäsuihke

Päivällä: Kromogligaattisuihke tarvittaessa

Illalla: Nenätipat tai runsaampi suihkeen käyttö

Nenäsuihke
Nenätippoja.

Viitteet:

1) Numminen, J: Allerginen nuha, Duodecim 2017; 133: 473