Nenän terveet limakalvot edistävät hyvinvointiasi

Kuiva ja tukkoinen nenä vaivaa monia – Näin iso merkitys nenän limakalvojen hyvinvoinnilla on koko terveyden kannalta

Nenän limakalvoja voi olla haastavaa pitää kunnossa Suomen kylmyydessä. Nenän hyvinvointi on kuitenkin äärettömän tärkeä asia koko terveyden kannalta, sillä hyvinvoiva nenä ehkäisee flunssaa ja vähentää astman sekä siitepölyallergian oireita.

Hampaat pestään kahdesti päivässä, jotta niihin ei tulisi reikiä ja suu olisi raikas. Samaan tapaan nenän säännöllinen hoitaminen tuo valtavia etuja kantajalleen. Nenän hyvinvoinnista eli sen limakalvoista huolehtiminen auttaa parantamaan vastustuskykyä ja ennaltaehkäisee flunssaa.

”Valitettavasti nenä on meillä Suomessa alihoidettu elin. Olemme kapea- ja pieninenäinen kansa maantieteellisen sijaintimme eli kylmien olosuhteiden vuoksi, minkä takia infektiot, kuivuus ja pakkanen sekä kevään katupöly ja siitepöly iskevät nenämme helposti tukkoon”, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Klaus Tamminen kertoo.

Mitä oireita nenän kuivat limakalvot aiheuttavat?

Tuntuuko nenäsi kipeältä sisäpuolelta? Nenän kuivat limakalvot aiheuttavat lukuisia inhottavia oireita, kuten kireyttä, kutinaa ja kirvelyä. Nenän limakalvoilla voi olla karstaa, haavoja ja jopa limakalvojen repeytymisestä johtuvaa verenvuotoa. Kuivat ja turvonneet limakalvot aiheuttavat myös tukkoisuutta.

”Nämä kaikki ovat ikäviä oireita, jotka vaivaavat meistä monia kylmällä talvi-ilmalla. Kuivan ja kylmän pakkasilman hengittäminen voi jopa sattua”, Tamminen sanoo.

Syy kivuille on selvä: kun nenän limakalvot ovat vaurioituneet, nenä ei pysty huolehtimaan tärkeästä tehtävästään eli lämmittämään, kostuttamaan ja puhdistamaan sisään hengitettävää ilmaa.

”Hengittäminen on elinehtomme. Ihminen hengittää sisään lähes 20 000 kertaa vuorokauden aikana, ja jos limakalvot eivät ole kunnossa vaan rikki, nenä ei pysty hoitamaan tehtäväänsä”, Tamminen varoittaa ja huomauttaa nenän limakalvojen olevan jopa kämmenen kokoiset.

Limakalvot vastustavat tukkoisuutta, nuhaa ja siitepölyoireita

Nenän terveet limakalvot tarjoavat parhaan mahdollisen suojan nenän tukkoisuutta, nuhaa ja flunssaa vastaan.

”Kun nenän limakalvot ovat kunnossa, ne vastustavat paremmin erilaisia infektioita ja nenän limakalvojen tulehduksia. Kevään siitepölyoireetkin ovat lievemmät, jos röörit ovat kosteat ja joustavat”, Tamminen lupaa.

Hän kertoo ihmetelleensä allergologina työskennellessään, kuinka siitepölyoireita hoidettiin lähes poikkeuksetta ensin väsyttävillä antihistamiineilla. Niiden sijaan kannattaisi pitää varhain huolta nenän kosteutuksesta ja käyttää lääkärin määräämiä tai apteekista ilman reseptiä saatavia nenään sumutettavia kortisonivalmisteita. Nenää hoitaessa silmätkin voivat hyvin – nenällä ja silmillä kun on suora yhteys. Samoin nenällä ja keuhkoilla on yhteys, jolloin nenän kosteutus edesauttaa myös astmaatikkojen hyvinvointia. Kun nenä on kostea, pystyy se kosteuttamaan, puhdistamaan ja lämmittämään sisään hengitettävän ilman. Tällöin epäpuhtaudet, kuiva ja kylmä ilma ei joudu keuhkoihin, jolloin astmaatikkokin voi paremmin.

Kipeän nenän kosteuttaminen helpottaa oireita

Miten nenäterveyden edistäminen sitten onnistuu? Parhaiten nenää pystytään hoitamaan kosteuttavalla sumutteella, jota tulisi käyttää säännöllisesti varsinkin talvi- ja kevätkaudella. Kosteuden lisäksi nenä kaipaa limakalvojen hyvinvointia edistäviä vitamiineja.

A-Vita Hydra+ -nenäsumutteessa on vitamiinien ja kosteuttavien ainesosien lisäksi luontaista hyaluronihappoa, joka viimeistelee nenän kosteuden ja kimmoisuuden. Lopputuloksena on terveet nenän limakalvot, jotka ehkäisevät flunssaa, siitepölyoireita ja voivat helpottaa jopa astmaa. Tuote sopii myös lapsille, vaikkakin ihan pienten lasten nenän kosteutuksessa voi olla helpompi käyttää tippoja.

”Jos haluaa voida hyvin ja estää nenän tukkoisuutta, nuhaa ja allergiaoireita, nenän kosteuttaminen on tärkeää ottaa osaksi jokapäiväisiä toimia. Aivan kuten hampaidenpesulla ehkäistään reikiä, nenää kosteuttavalla sumutteella elvytetään limakalvoja sekä pidetään ne kosteina ja joustavina”, Tamminen sanoo.

Parasta nenäterveyden ylläpitoa on käyttää kosteutuksen lisäksi esimerkiksi myös nenähuuhtelukannua tai sumutettavia suolaliuosvalmisteita. Ensin nenä huuhdellaan nenäkannun avulla, jotta limakalvoilta saadaan puhdistettua ylimääräiset eritteet. Tämän jälkeen nenään suihkautetaan kosteuttavaa nenäsumutetta, joka vaikuttaa paremmin puhdistetuilla limakalvoilla.

Joogit panostavat nenän hyvinvointiin

Usein varoitellaan syystäkin avaavien nenäsumutteiden käytöstä, sillä niitä ei saa käyttää pitkiä aikoja mahdollisesti kehittyvän riippuvuuden ja limakalvovaurioiden takia. Kosteuttavia suihkeita voi puolestaan käyttää säännöllisesti, jotta sumutteesta saataisiin paras mahdollinen hyöty. On hyvä muistaa, ettei nenää voi kosteuttaa liikaa.

Tamminen on iloinen, että varsinkin joogaajat ovat ottaneet nenän hyvinvoinnin omakseen. Hyvinvoiva nenä kun edesauttaa toimivampaa hengitystä, mistä joogamatolla on totisesti apua. Tärkeää olisi muistaa, että parempaa hengitystä tarvitaan myös joogamaton ulkopuolella. Hyvinvoivalla nenällä on suora yhteys yleiseen hyvinvointiin. Rikkinäiset ja turvonneet nenän limakalvot aiheuttavat jopa kuorsausta.

”Jokainen voi itse testata vaikkapa pyykkipojalla, millaista on nukkua tukkoisella nenällä. Unen laatu ei silloin ole kummoinen, ja uni on kuitenkin yksi merkittävimmistä asioista hyvinvointimme kannalta. Onneksi yhä useammat suomalaiset ovat oppineet hoitamaan nenäänsä nenäkannulla ja kosteuttavalla sumutteella, sillä nenän hyvinvointi vaikuttaa olennaisesti koko terveyteemme”, hän iloitsee.

Näin huolehdit nenäsi terveydestä:

  1. Huuhtele ja kosteuta
    Käytä esimerkiksi nenäkannua talvisaikaan vähintään kerran päivässä. Siitepöly- ja katupölykaudella voit huuhdella nenääsi keittosuolaliuoksella useammankin kerran vuorokaudessa. Huuhtelu hävittää nenän limakalvoilta karstaa ja limaa sekä laskee limakalvojen turvotusta. Suihkauta nenään huuhtelun jälkeen A-Vita Hydra + -sumutetta, joka vaikuttaa paremmin puhdistetuilla limakalvoilla. Sumute kosteuttaa ja voitelee tehokkaasti ja auttaa nenän limakalvon korjaantumista.
  2. Käytä avaavia valmisteita harkiten ja muista kosteutus
    Jos olet lähdössä lennolle tai sinun on jostain muusta syystä nopeutettava tukkoisen nenän avautumista, vaikka infektion yhteydessä voit käyttää limakalvoja väkisin supistavaa eli nenää avaavaa sumutetta kuuriluonteisesti. Muista noudattaa valmisteen ohjetta, äläkä käytä tuotetta liian pitkään. Avaavan nenäsumutteen yhteydessä on tärkeää jatkaa kosteuttavan nenäsumutteen käyttöä, sillä avaava valmiste kuivattaa nenän limakalvoja entisestään.
  3. Huolehdi myös läheisistäsi
    A-Vita Hydra+ -nenäsumute sopii aikuisten lisäksi myös lapsille. Sitä on helppo suihkauttaa lapsen nenään, sillä se leviää nenään tasaisesti eikä valu. Myös lapset kärsivät nenän kuivista limakalvoista, kun ulkona on kylmä tai ilmassa katupölyä ja siitepölyä.

Lähteet:

Keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Klaus Tammisen haastattelu
A-Vita® Hydra+ -pakkausseloste