Kuivuuko nenä talvella? Näin helpotat oireita

Miksi nenän limakalvot kuivuvat talvella?

Nenän kuivat limakalvot kiusaavat monia erityisesti talvella. Näillä vinkeillämme helpotat kuivan huoneilman tai ulkoilman aiheuttamia oireita ja autat nenääsi voimaan paremmin.

Miksi kuiva ilma aiheuttaa nenän kuivumista?

Nenää kutittaa, tuntuu tukkoiselta tai siitä vuotaa jopa vertaa. Talven pakkasilla kuiva ilma aiheuttaa meissä jos jonkinlaisia oireita, jotka johtuvat nenän kuivista limakalvoista. Kuiva nenä ei pysty enää hoitamaan tehtäviään: haistamaan, suodattamaan, kosteuttamaan ja lämmittämään ilmaa. Mutta miksi nenä kuivuu ja ihoa kiristää juuri talvella?

Syy löytyy ilmasta. Ilman kyky sitoa kosteutta riippuu sen lämpötilasta: Kylmä ilma sitoo vähemmän kosteutta kuin lämmin. Siksi meillä ei tammikuussa nautita samanlaisesta ilmankosteudesta kuin päiväntasaajalla, jossa aurinko lämmittää ilmaa kesät talvet.

Ilman kosteus (eli vesipitoisuus) voidaan ilmoittaa kahdella tavalla:

  1. Absoluuttinen kosteus: Veden määrä ilmassa (esim. montako grammaa vesihöyryä kuutiometriä kohden, g/m3). Kun saavutetaan maksimi- eli kyllästyskosteus, syntyy vesipisaroita. Suure ei muutu ilman lämpötilan vaihdellessa.
  2. Suhteellinen kosteus (RH): Säätiedotuksista tuttu suure kertoo ilma sisältämän veden suhteessa maksimikosteuteen (esim. 100 %). Suure muuttuu ilman lämpötilan mukaan riippumatta vesipitoisuuden muutoksista.

 

Mistä kuiva sisäilma johtuu?

Suomen talvi-ilma on kylmyydestä seuraavan vesihöyryn puutteen vuoksi kuivaa. Kuiva ilma ei kuitenkaan rajoitu vain ulkoilmaan, sillä myös huoneilma on talvisin kuivaa. Sisäilma muodostuu ulkoilmasta, joka jää talon seinien sisäpuolelle. Taloissa on lämpöisempää kuin ulkona, minkä vuoksi seinien sisäpuolella talvi-ilma lämpenee. Tällöin sen suhteellinen kosteus lähtee jyrkkään laskuun.

Suositeltu sisäilman suhteellinen kosteus vaihtelee noin 30 – 45 prosentin välillä, mutta suositus ei useinkaan toteudu. Ei olekaan ihme, jos kuivan huoneilman oireista kärsitään talvella: nenä karstoittuu tai huulten iho halkeilee.

Lue lisää nenän kuivien limakalvojen hoidosta.

 

Miten helpottaa kuivan sisäilman oireita?

Mikä avuksi nenän kuivumiseen? Säähän emme voi vaikuttaa, mutta kuivasta ilmasta johtuvia oireita voi ehkäistä tai lievittää monenlaisin kotikonstein:

  1. Huolehdi nenän kosteudesta. Älä käytä nenän kosteuttamiseen pelkkää vettä, sillä se aiheuttaa kirvelyä. Sen sijaan esimerkiksi öljypohjaiset nenäsuihkeet tai A-vitamiinitipat ja -suihkeet ovat tehokas apu nenän kuivuuteen ja sen ennaltaehkäisyyn. Jos iho kuivuu enemmänkin, hieraise nenänpieliin tarkoitettua voidetta.
  2. Jos tuuletat kotiasi pakkassäässä pitämällä ikkunaa auki, muista huolehtia ilman kosteutuksesta jälkeenpäin. Suosittuja konsteja ovat esimerkiksi pyykin kuivaus.
  3. Jos ilmankosteus sisätiloissa mietityttää, harkitse kosteusmittarin hankkimista.