Kuivasta nenästä ja kuivan nenän oireista on paljon tutkimustietoa, mutta ongelmaa ei silti aina osata tunnistaa tai hoitaa. Kokosimme oleellisimmat lääketieteelliset seikat nenän kuivumisesta ja sen hoitosuosituksista.
Nenä on kuin elimistön suodatin ja lämmönvaihdin: Nenän kapeat kanavat lämmittävät, kosteuttavat ja suodattavat hengitysilmaa. Nenä suojautuu ilmavirran kuivattavalta vaikutukselta kahdella tavalla:
- Säätämällä ilmakanavat sopivan kapeiksi
- Limakalvon eritteiden avulla.
Joskus tämä ei kuitenkaan riitä, vaan monet ulkopuoliset ärsykkeet aiheuttavat nenän limakalvojen kuivumista.
Kuivan nenän oireet vaihtelevat
Kuivan nenän oireita voivat olla tukkoisuus, karstaisuus ja verenvuoto. Kuivat nenän limakalvot saattavat myös aristaa. Kuiva nenä voi tuntua tukkoiselta, vaikka se ei varsinaisesti olisi ahdas – se taas johtuu siitä, että limakalvot muodostavat liian vähän tai liian sitkeää limaa. Nenän limakalvohaavaumat voivat altistaa infektioille.
Yleensä syy nenän limakalvojen kuivuudelle on yksinkertainen ja vaaraton. Pakkanen, ilmastointi ja keskuslämmitys aiheuttavat kuivaa huoneilmaa, joka edelleen kuivattaa ja karstoittaa nenän limakalvoja. Moni lentäen matkustanut on saattanut huomata myös lentokoneilman aiheuttavan limakalvojen kuivumista.
Myös jotkut lääkkeet, kuten allergiaan tai nenän tukkoisuuden hoitoon käytettävät nenäsumutteet, saattavat pitkään käytettyinä kuivattaa nenän limakalvoja. Naisilla kuivuuteen voivat vaikuttaa erilaiset hormonaaliset muutokset.
Toisinaan kuivan nenän oireilua aiheuttaa liian väljä nenä vaikkapa hajunenäpotilailla tai leikkauksen jälkitilan takia (ns. empty nose -oireyhtymä). Oireita ovat tällöin nenän limakalvon kuivuminen ja karstoittuminen sekä sitkeä limaneritys. Myös sisäilman epäpuhtaudet ja tupakointi rasittavat nenän limakalvon normaalia toimintaa.
Uniapneapotilailla on todettu paljon nenäoireita, kuten nenän limakalvojen kuivumista. Tällöin uloshengityksen kostea ja lämmin ilma ei aina palaa kosteuttamaan nenän ja nenänielun limakalvoja, vaan karkaa kuorsaajalla suun kautta ulos.
Kuivan nenän hoito on helppoa ja helpottavaa
Kuivia nenän limakalvoja voidaan kosteuttaa useilla eri valmisteilla, joita on turvallista käyttää päivittäin ja tarvittaessa pidempiaikaisestikin.
Jos nenän kuivumiseen liittyy tukkoisuutta, nenäverenvuotoa tai toistuvia tulehduksia tai jos limakalvot aristavat, kannattaa nenän limakalvoja hoitaa säännöllisellä kosteuttamisella. Erityisen hyvää huolta nenän limakalvoista kannattaa pitää astmaa ja allergioita sairastavan.
Kosteutukseen voidaan käyttää kosteuttavia nenäsuihkeita ja -tippoja sekä voiteita. Ne sisältävät vettä ja suoloja, kosteuttavaa öljyä, dekspantenolia tai A-vitamiinia. Kotikonsti vauvojen nenän kuivuuden tai tukkoisuuden hoitoon on käyttää säilöntäaineettomia keittosuolatippoja.
Kuivia nenän limakalvoja kosteuttavia tuotteita voidaan käyttää tarpeen mukaan tai säännöllisesti sekä oireiden hoitoon että niiden ehkäisyyn. Etenkin jos oireena on nenäverenvuoto tai kyseessä on vanhempi ihminen, voi kokeilla tehokkaammin ja pitkäkestoisemmin toimivia öljypohjaisia kosteuttajia.
A-vitamiinilla on tervehdyttävä vaikutus nenän limakalvoihin. A-vitamiinia sisältävät kosteutusvalmisteet ovatkin hyvä valinta esimerkiksi silloin, kun nenän limakalvolla on haavaumia tai jos oireena on nenäverenvuoto.
Ennaltaehkäisevä kosteutus torjuu nenän kuivumisen
Kosteuttamista kannattaa harkita ennaltaehkäisevästi, jos esimerkiksi flunssan aikana joutuu hoitamaan tukkoisuutta nenän limakalvon verisuonia supistavilla sumutteilla, jotka aiheuttavat nenän kuivumista. Tukkoisuutta lievittäviä nenäsumutteita ei tule käyttää kymmentä vuorokautta (alle 11-vuotiailla raja on viisi vuorokautta) pidempään, koska pidempiaikainen käyttö aiheuttaa ja ylläpitää tukkoisuutta.
Nenänhuuhtelukannulla voidaan helpottaa tukkoisuuden oireita, olipa oireilun syy mikä tahansa. Jos nenä karstoittuu helposti, huuhtelukannun käyttö ennen öljypohjaisen valmisteen käyttöä vähentää hyvin kuivumisoireita. Kannuun laitetaan 1 teelusikallinen meri- tai ruokasuolaa ja kannu täytetään kädenlämpöisellä vedellä. Kannu asetetaan tiiviisti sieraimelle ja päätä kallistamalla vesi valuu itsestään ylemmästä sieraimesta sisään ja alemmasta ulos.
Talviaikana hyvä kotikonsti on kosteuttaa huoneilmaa, jos nenän limakalvojen kuivuus aiheuttaa oireita.