Nenän kuivien limakalvojen hoito

Nenän limakalvojen hoitaminen

Millainen on hyvinvoiva nenä? Vastaus on helppo, sillä parhaimmillaan oikein toimivaa nenää ei edes tule ajatelleeksi: ilma virtaa, hengitys kulkee eivätkä nenän limakalvot ole kipeät.

Lue myös: Tiesitkö tämän nenäsi hyvinvoinnista?

Kun nenä toimii hyvin, se edesauttaa hengitysteiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Siksi nenän hoitamisen tulisi olla yhtä meille kaikille yhtä arkipäiväistä kuin hampaiden harjaaminen. Tätä mieltä on Klaus Tamminen, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri.

– Isoin ongelma on, että nenän hoito aloitetaan aivan liian myöhään, Klaus Tamminen kertoo.

– Isoin ongelma on, että nenän hoito aloitetaan aivan liian myöhään, Klaus Tamminen kertoo.

Nenän limakalvojen huolellinen hoito on erityisen tärkeää allergisesta nuhasta kärsiville ynnä astmaatikoille, atoopikoille, kuorsaajille ja uniapneasta kärsiville sekä verenohennuslääkkeitä käyttäville. Lisäksi limakalvojen kunto heikkenee iän myötä – meillä kaikilla.

Ajoissa apua kuivan nenän limakalvojen oireisiin

Ongelmana on, ettei nenän hoito ole meille suomalaisille jokapäiväistä. Nenän hoito aloitetaan aivan liian myöhään, vasta nenän kuivien limakalvojen oireiden iskiessä. Seurauksina voivat olla poskiontelontulehdukset ja paheneva astma. Lopulta tarvitaan suuri määrä lääkkeitä oireiden lievittämiseen, vaikka hyvä nenän perushuolto voisi auttaa ehkäisemään ongelmaa.

Lue lisää: Miksi nenä kuivuu?

Kun nenää hoidetaan hyvissä ajoin ja oireita ennakoiden, voivat nenän limakalvot hyvin ja allergiset reaktiotkin ovat usein lievempiä. Silloin oirelääkkeitä tarvitaan vähemmän. Nenän huuhtelu ja kosteuttaminen olisi hyvä muistaa myös flunssan yhteydessä. Näin voidaan ehkäistä jälkitauteja – esimerkiksi poskiontelontulehduksia.

Jos nenänpielet ovat niistämisestä punaiset, kyllä nenä on silloin punainen ja rikki myös sisältä. – Isoin ongelma on, että nenän hoito aloitetaan aivan liian myöhään, Klaus Tamminen kertoo.Tukkoista nenää avaavan oirelääkkeen lisäksi on suositeltavaa hankkia hoitavaa voidetta nenänpieliin ja öljypitoista suihketta nenään.

Jos nenänpielet ovat niistämisestä punaiset, kyllä nenä on silloin punainen ja rikki myös sisältä.

Etenkin siitepölyallergiasta kärsivien on hyvä panostaa ennakoivaan nenän hoitoon.

Nenän limakalvojen kuivuus selättyy kosteudella

Miten nenää sitten kannattaa hoitaa? Hyvin toimivan nenän perustana ovat aina terveet limakalvot. Limakalvo suojaa infektioilta ja poistaa hengitysilman epäpuhtauksia.

Nenän hyvän itsehoidon perustana ovat huuhtelu ja kosteutus. Huuhtelu avaa nenän, poistaa epäpuhtauksia ja kosteuttaa samalla limakalvoja. Kun nenä on huuhdeltu puhtaaksi, nenän limakalvoja voi kosteuttaa öljypitoisella suihkeella tai nenätipoilla, jotka sisältävät usein myös hoitavia vitamiineja ja antioksidantteja.

Myös ennakointi on tärkeää. Kuivaa, tukkoista ja karstaista nenää olisi hyvä huuhdella jo kevättalvella joko nenähuuhtelukannulla tai valmiilla keittosuolalla.

– Nenäkannun käytössä on muistettava käyttää huuhtelussa reippaasti vettä. Tavallinen ruokasuola sopii huuhteluveteen hyvin, mutta mineraalisuola ei ole suositeltavaa, Klaus Tamminen neuvoo.