Kuiva nenä ärsyttää turhaan

Research Insight Finland -tutkimuksen (02/2015) mukaan jopa 60 % suomalaisista kärsii kuivasta nenästä. Kuivan nenän oireet ovat kuitenkin helposti hoidettavissa: erikoislääkärin mukaan kuivan nenän kosteuttamisesta kannattaisi tehdä hammaspesun kaltainen päivittäinen rutiini.

Kuivan nenän limakalvojen oireet vaivavat monia suomalaisia, mutta helpot hoitokeinot näyttävät olevan vieraampia.

”Käytännössä jokainen Suomessa asuva hyötyy nenää kosteuttavista suihkeista ”, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Klaus Tamminen arvioi.

Nenän kuivuuteen riittää syypäitä

Epämukavaan tunteeseen nenässä ja nielussa piisaa syitä, kuten vaihteleva ilmasto, kuiva huoneilma, pöly, allergia ja tupakointi.

Kuivaa nenää ei kuitenkaan tiedosteta eikä sitä siksi osata hoitaa, vaikka se olisi helppoa.
Nenän limakalvojen kuivuus onkin turha vaiva, sillä kosteuttavia nenäsuihkeita saa kaikista apteekeista.

”Me emme valitettavasti asu tropiikissa, joten nenän ja kurkun limakalvot ovat kovilla ympäri vuoden – erityisesti talvella”, Klaus Tamminen sanoo.

Kuivan nenän hoito kotikonstein, kuten kuivaa huoneilmaa kosteuttamalla, ei ole tehokkain tai pitkäaikaisin ratkaisu.

Arkipäivän helppo apu

Kuivan nenän hoitamatta jättämisessä lienee kyse lähinnä tiedon puutteesta, sillä helpottava nenäsuihke on edullinen ja helppokäyttöinen.
Yksi kuivaan nenään helpotuksen löytänyt on tamperelainen Art Director Timo Huopalainen, joka viettää paljon aikaa liian kuivassa sisäilmassa.

”Työni vuoksi olen paljon sekä sisällä toimistoissa että ulkoilman armoilla, säästä ja vuodenajasta riippumatta”, Huopalainen kertoo.
”Kuiva nenä on kiusallinen riesa, johon sain helpotuksen A-VITA PLUS -nenäsuihkeesta.”

Nenän kuivuus on siis helposti ratkaistavissa. Kosteuttava nenäsuihke kulkee mukana niin toimisto- kuin ulkotyötä tekevällä, sillä se mahtuu näppärästi taskuun, hansikaslokeroon tai käsilaukkuun.

Kosteuttava nenäsuihke kulkee mukana taskussa, hansikaslokerossa tai käsilaukussa.

Nenäsuihkeissa on eroja

Apteekkien hyllyissä on tarjolla liuta nenäsuihkeita, joista valtaosa on tarkoitettu tukkoisen nenän avaamiseen. Jos näillä tuotteilla epähuomiossa yrittää hoitaa kuivaa nenää – josta iso osa suomalaisista tutkimusten mukaan todellisuudessa kärsii – tulos ei ole toivotun mukainen.

Sen sijaan esimerkiksi lääkkeetön A-VITA PLUS -nenäsuihke on suunniteltu nimenomaan kosteuttamaan ja hoitamaan kuivan nenän limakalvoja. Suihke säilyy kätevästi huoneenlämmössä.

Timo Huopalaiselle nenän limakalvojen kuivuutta hoitavien nenäsuihkeiden käyttö mahdollistaa tärkeisiin asioihin keskittymisen vapautuneesti.
”Nenän hoitamisessa on kyse työkyvystä: tarvitsen selkeää puheääntä ja siedettävää oloa työssäni. A-VITA PLUS on minulle siis eräänlainen työkalu”, Timo Huopalainen sanoo.

Myös erikoislääkäri Tamminen suosittaa säännöllistä nenähoitoa.

”Keuhkolääkärinä näen, että nenän putsaaminen ja kosteuttaminen pitäisi olla yhtä luonnollinen ja päivittäinen asia kuin hampaiden pesu”, Tamminen toteaa.

A-VITA PLUS -nenäsuihke on saatavilla apteekeista kautta maan.